VATANDAŞLIK BAŞVURUSUNDA GAYRİMENKUL DEĞERLEME

Vatandaşlık başvurusundan önce gayrimenkulünüz için SPK lisanslı uzmanlardan değerleme raporu almanız gerektiğini unutmayın !

.

Video İzle

Türkiye’de bir gayrimenkul satın aldığınızda Türk vatandaşlığına hak kazanabildiğinizi biliyor muydunuz?

En az 250.000 Dolar tutarında
bir gayrimenkul satın alın 

Üç yıl bu taşınmazı
satmayacağınızı taahhüt edin

Türk vatandaşlığına
hak kazanın!

Vatandaşlık İçin Gayrimenkul Değerleme

Gayrimenkul değerleme raporu, vatandaşlık başvurusu aşamasında bir zorunluluktur. Vatandaşlık başvurusunda bulunurken ilgili resmî kurumlar, gayrimenkulün piyasa değerini gösteren SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarınca hazırlanmış gayrimenkul değerleme raporu talep etmektedir.

Gayrimenkul Türkiye’nin neresinde olursa olsun, Tapu Eksperi’nin anlaşmalı olduğu SPK lisanslı firmalarca hazırlanmış gayrimenkul değerleme raporu satın alabilirsiniz.

Teklif Al

Gayrimenkulün tapu örneğini
göndererek hızlıca teklif al

Ödeme Yap

Teklif metnini onayla, havale veya
kredi kartıyla ödemeyi yap

Raporunu Al

Hazırlanan rapor ortalama üç gün
içinde gönderilsin

İLGİLİ BLOG İÇERİKLERİMİZ

Vatandaşlık Başvurusunda Ekspertiz Raporu

Vatandaşlık Başvurusunda Ekspertiz Raporu

Türkiye’den de vatandaşlık alabilmek için pek çok yabancının başvurduğu bir yöntem olan konut satın alımında çeşitli kriterler yer almaktadır. Bunlardan en önemlisi ise ekspertiz raporu.

Yabancı Yatırımcıya Türk Vatandaşlığı Edinme İmkânı

Yabancı Yatırımcıya Türk Vatandaşlığı Edinme İmkânı

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik”), 12.01.2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece istisnai yöntemle Türk vatandaşlığının kazanılmasının kapsamı...

Vatandaşlık ile ilgili Merak Ettikleriniz

Tapu Eksperi’nden satın alacağım Gayrimenkul değerleme raporunu hangi kuruma vereceğim?
Gayrimenkul değerleme raporunu, ilgili gayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu dairesine vermeniz gerekmektedir. Tapu dairesine, Tapu Eksperi’nden aldığınız gayrimenkul değerleme raporunu ibraz ederek gayrimenkulün Türk vatandaşlığına başvurmak üzere devralındığı belirtilmelidir.
Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığına başvuru işleminin aşamaları nelerdir?
Gayrimenkul satın alma yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusunun aşamaları şöyledir:

1-) Tapuda gayrimenkul devralma işlemi:
Bu işlemden önce mutlaka SPK lisanslı gayrimenkul değerleme firmasından değerleme raporu almanız gerekmektedir. Bu değerleme raporunu, ilgili belediyeden aldığınız rayiç değer kağıdı ve diğer gerekli belgelerle birlikte tapu devri esnasında tapu memuruna ibraz etmeniz gerekmektedir. 
Önemle belirtmek gerekir ki; taşınmazın satış bedeli banka havalesi ile satıcıya ödenmiş olmalı ve bankadan onaylı makbuz alınmalıdır. Bu makbuz, tapudaki devrin hemen akabinde bankadan alınarak tapu memuruna verilebilir.

2-) Göç İdaresi:
Türkiye’de ikamet izniniz bulunmuyorsa, öncelikle Göç İdaresi’ne giderek ikamet izni için başvurmanız gerekir. İkamet izniniz bulunması halinde, bu aşamayı geçebilirsiniz.

3-) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü:
Bulunduğunuz ildeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne vatandaşlık başvurusunda bulunmalısınız.  

Gayrimenkulün alınacak olan paranın yurt içinden ya da yurt dışından tahsil edilmesi fark eder mi?
Mevzuatta bu konuda bir açıklık bulunmamaktadır. Şu anki uygulamada bankalar, yalnızca satıcının bir Türk bankasındaki hesabına yapılmış ödemeleri kabul etmektedir. Tapu Müdürlüğü, ödemenin yapıldığı bu Türk bankasından imzalı ve kaşeli dekont getirilmesini zorunlu tutmaktadır.  
Vatandaşlık işlemlerinin aşamalarında kurumlara bir ödeme yapmam gerekecek mi?
Tapu devri işlemi sırasında, gayrimenkul devir bedeli üzerinden toplam binde 40 oranında tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. Bu tutarın, bazı illerde tamamı bazı illerde ise yarısı alıcı tarafından ödenmektedir.

Göç İdaresi’ne yapacağınız ikamet tezkeresi başvurusunda, vatandaşı bulunduğunuz ülkeye göre değişmekle birlikte 400 TL ila 800 TL arasında bir harç ödemesi yapmanız gerekmektedir. ABD, İngiltere ve birkaç diğer ülke vatandaşları için bu harç tutarları daha yüksektir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapacağınız başvuruda 15 TL harç ödemesi yapmanız gerekecektir.

Bu masrafların dışında belgelerin tercümesi, noter onayı, Apostil şerhi, tapu devrinde zorunlu olan deprem sigortası ve ikamet izni başvurunda zorunlu olan özel sağlık sigortası gibi bazı ilave masraflarınız olacaktır. Tecrübelerimize göre bu masrafların yaklaşık olarak 1.500 TL ile 4.000 TL arasında tutacağı hesap edilebilir.

Tapu Müdürlüğüne yapılacak başvuruda için gerekli diğer evraklar nelerdir?
Tapu Müdürlüğüne gayrimenkulün devralmak için başvururken şu belgelerin yanınızda bulunması gerekmektedir:

  • Her iki tarafa ait kimlik belgesi veya pasaport, tarafların iletişim bilgileri  
  • Vesikalık fotoğraf (satıcı bir, alıcı iki adet)
  • Temsilci varsa temsil belgesi (örneğin, vekaletname)
  • SPK lisanslı gayrimenkul değerleme raporu
  • ilgili belediyeden alınan rayiç değer belgesi
  • (Bina vasıflı taşınmazlarda) Zorunlu deprem sigortası (DASK)
  • İşleme konu taşınmazın tapu senedi

Bu belgeleri Tapu Müdürlüğüne başvuru aşamasında bulundurmanız gerekmektedir. Tapu devrinin hemen akabinde ise satış bedelinin satıcının banka hesabına ödendiğini gösteren banka dekontunu (banka tarafından imzalı ve kaşeli) tapu müdürlüğüne vermeniz gerekmektedir.

Tapu işlemlerinden sonra hangi kuruma gitmeliyim?
Tapu dairesinde gayrimenkulün mülkiyetini devraldıktan sonra sırasıyla aşağıdaki kurumlara gidilmesi gerekir:

Göç İdaresi: Türkiye’de ikamet iznini bulunmuyorsa, öncelikle Göç İdaresi’ne giderek ikamet izni için başvurmanız gerekir. İkamet izniniz bulunması halinde, bu aşamayı geçebilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü: Bulunduğunuz ildeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne vatandaşlık başvurusunda bulunmalısınız.  

Ne kadar sürede vatandaşlığı edinirim?
Her ülke vatandaşları için farklılık göstermekle birlikte 8 ay ila 20 arasında değişmektedir.
Gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığına başvurmamız halinde eşim ve çocuklarım da Türk vatandaşlığını kazanırlar mı?
Evet, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız da Türk vatandaşlığı kazanır.
Daha önce satın almış olduğum gayrimenkuller var. Bu şekilde vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim?
12.02.2017 tarihinden sonra Türkiye’de ilgili kriterlere uygun gayrimenkul satın almış olmanız halinde Türk vatandaşlığına başvurmaya hak kazanabilirsiniz. Bu tarihten önceki yatırımlarınız için Türk vatandaşlığına başvurmanız mümkün değildir.

 

Suriye vatandaşları Türkiye’de gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığı kazanabilirler mi?
Suriye vatandaşlarının, Türkiye’de gayrimenkul satın almaları yasal olarak mümkün değildir.  
Suriyeliler Türkiye’de şirket kurup gayrimenkulü bu şirketin üzerine satın alarak Türk vatandaşlığına hak kazanabilirler mi?
Suriyeliler, Türkiye’de şirket kurabilir ve bu şirket Türkiye’de bir taşınmaz satın alabilir. Bu durumda dahi şirketin sahibi olan Suriye vatandaşı, gayrimenkul edinimi yoluyla Türk vatandaşlığına hak kazanamaz.

Bununla birlikte Suriye vatandaşının sahibi olduğu şirket, gayrimenkul edinimi dışındaki yatırımlar (en az 500.000 ABD doları tutarında sabit sermaye yatırımı, en az 50 kişilik istihdam yaratan yatırım vb.) için öngörülen şartları karşılaşıyorsa, Suriye vatandaşının Türk vatandaşlığını kazanması mümkün olabilir.